ER WAS EENS…..

20151101_195626_resizedTwee nieuwe kinderboeken over onze regionale Veluwse geschiedenis.

Archeologen en historici proberen telkens de geschiedenis in begrijpelijk Nederlands over te brengen aan de rest van de bevolking. Soms slagen we daar goed in en soms wat minder. Het is niet eenvoudig om je los te maken van het vakjargon en een verhaal te vertellen dat kinderen aanspreekt. Om voor kinderen een aantrekkelijk verhaal te schrijven is helemaal een uitdaging. Vorige maand verscheen het bijzondere kinderboek ‘Swoertje wroet in vroeger: de grafheuvel’ geschreven door, de gemeentearcheoloog van Apeldoorn, Masja Parlevliet en haar vader.

Afgelopen week werd in de bibliotheek van Barneveld het boek ‘Er was eens in Barneveld’ van Dieta Malestein gepresenteerd. In 25 korte verhalen wordt de geschiedenis van Barneveld op een toegankelijke wijze verteld. Het zijn leuke verhalen. De rendierjager Evan vertelt over zijn eerste jacht, Sita uit het Kootwijkerzand vertelt van de zandstormen die haar ouders dwongen hun dorp te verlaten, de laatste uren van Jan van Schaffelaar, de voerman Bernd die over de hessenwegen zijn vrachten vervoerde, de bierbrouwer Hendrikus uit het huidige museum Nairac, Cor die in de Tweede Wereldoorlog de spoorlijn opblies en Marjolein die op de Rudolph stiching woonde, vertellen allemaal hun verhaal.

De manier waarop de diverse verhalen zijn geschreven, zal hopelijk veel kinderen aanspreken. Naast een geromantiseerd tijdsbeeld met mooie illustraties wordt telkens kort de achtergrond beschreven. Als rechtgeaard archeoloog kijk je natuurlijk altijd kritisch of het allemaal klopt. Tsja. Bijna alles is verantwoord, want de tijdgenoten zeggen het immers zelf!